Hummus
Humus czyli pasta wywodząca się z Egiptu, składająca się zazwyczaj z ciecierzycy,(inna nazwa cieciorka), pasty tahiini, kilku ząbków czosnku oraz soku z cytryny. Niegdyś przysmak spotykany głównie na bliskim wschodzie dziś popularny również w europie.
Przygotowanie naszej pasty nie należy do trudnych zadań, lecz jest dość czasochłonne, czas ten możemy nieco skrócić jeśli zdecydujemy się na gotowanie cieciorki bez namaczania, jeśli zaś wybierzemy opcje ze wcześniejszym namoczeniem cieciorki łączny czas przygotowania wraz z ugotowaniem naszej ciecierzycy może wynieść nawet trzy godziny, Na szczęście to najdłuższy zabieg do jakiego będziemy zmuszeni podczas tworzenia hummusu, Po ugotowaniu cieciorki musimy ją ostudzić wtedy dopiero będziemy mogli dodać kolejne produkty.
Pozostałe składniki ja gniotę w moździerzu otrzymując jednolitą masę, lecz jeśli nie posiadasz moździerza z tłuczkiem równie dobrym rozwiązaniem będzie zwykły kuchenny blender, musimy wtedy po prostu zadbać o to by wszystkie nasze składniki połączyły się w jednolite smarowidło i gotowe. Proces długi acz nieproporcjonalnie do czasu prosty.
Tak przygotowany hummus możemy podawać w tradycyjny sposób z pita lub w dowolny, jako dodatek do naszych ulubionych dań