Wysłodki niemelasowane- samo zdrowie
Hodowla zwierząt gospodarskich jest bardzo odpowiedzialną pracą. Trzeba mieć ogromną wiedzę aby nie zaszkodzić zwierzętom i aby interes był opłacalny. Jednym z bardzo istotnych elementów w hodowli jest żywienie. W zależności od gatunku zwierząt jaki jest chowany, od wieku oraz stanu zdrowia należy dobierać odpowiednią dietę. Oprócz gotowych pasz czy też na przykład kiszonek na rynku dostępne są wartościowe i cenne w różne minerały i witaminy tak zwane odpady produkcyjne, które powstają w różnego rodzaju procesach obrabiania roślin i warzyw. Jednymi z takich produktów są wysłodki i w tym artykule przyjrzymy im się bliżej.
Wysłodki buraczane
Wysłodki są produktem ubocznym jaki powstaje w procesie obróbki buraków cukrowych, czyli w trakcie powstawania cukru. Są to rozdrobnione bulwy tego warzywa z których wyodrębniono cukier właśnie i wszystkie potrzebne w produkcji cukru substancje. Dostępne są dwa rodzaje wysłodków melasowane i niemelasowane i właśnie na tych drugich się skupimy. Jest to produkt zdrowy, tani i łatwo dostępny, kupowany ze sprawdzonych źródeł to gwarancja dobrej jakości i i spokój o zdrowie naszych zwierząt.
Wysłodki niemelasowane
Produkt ten zawiera duże ilości białka, wapnia oraz włókna pokarmowego i jest pełnowartościowym dodatkiem paszowym. Resztki z buraków niemelasowane idealnie nadają się dla koni. Wysłodki bez dodatku melasy mają niski indeks glikemiczny, dzięki któremu energia uwalniana jest do organizmu stopniowo, zwierzęta cały czas czują się lekko pobudzone i mają siłę „do pracy”, ale przy tym są spokojne. ponieważ możemy znaleźć w wysłodkach wiele cennych witamin i minerałów, nie ma potrzeby dodatkowego suplementowania tych składników. Wysłodki mogą być trawione w każdym odcinku jelit i to powoduje, iż jelita nie są obciążone.
Przygotowanie wysłodków niemelasowanych
Najlepszą formą w jakiej można kupić wysłodki są granulki. W ogóle jeżeli chodzi o zakup tego produktu to tak na marginesie poza tym że jest bardzo zdrowy, to w dodatku jest tani. Przygotowanie jest bardzo proste ponieważ wystarczy umieścić granulki w naczyniu i zalać gorącą wodą. W przypadku wysłodków błyskawicznych wystarczy 15 minut namaczania, jeżeli kupiliśmy tradycyjne, to po zalaniu gorącą wodą należy odczekać przed podaniem ok.4 godzin, a gdy użyliśmy zimnej wody to czas wydłuża się do ok.10 godzin. Należy bezwzględnie przestrzegać czasu namaczania gdyż w przeciwnym razie granulki mogą napęcznieć w przewodzie pokarmowym co może prowadzić do kolek.
Wysłodki niemelasowane- podsumowanie
Jak wspomnieliśmy wcześniej wysłodki są bardzo dobrym dodatkiem paszowym dla zwierząt hodowlanych, natomiast te niemelasowane są idealne dla koni. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów, a także bardzo dobrze wpływają na procesy trawienne. Wysłodki niemelasowane z powodzeniem mogą zmniejszyć użycie owsa w diecie koni, oraz w okresie zimowym gdy siano jest gorszej jakości lub jest go mniej produkt niemelasowy idealnie dostarczy odpowiednią ilość włókna trawiennego uzupełniając braki.